Itseäni on aina jostain syystä kiehtonut 7-osaiset numeronäytöt. Laskimista nämä ovat varmasti kaikille tuttuja, ja erityisyys onkin siinä, että tuollaisella näytöllä saadaan hyvin kaikki numerot näytettyä selkeästi toisistaan erilaisina.
Tässä projektissa toteutetaan mekaaninen 7-osaisten näyttöjen kello. Jokaisen segmentin kohdalla on suorakaide sekä servomoottori. Suorakaide – segmentti – voi olla näkyvästi kirkas pinta eteenpäin tai piilossa sivuttain. Servot kääntävät suorakaiteet nopeasti, mutta kuitenkin sen verran hitaasti että näytön muuttuessa sitä on kiinnostavaa katsella.
Oheisella videolla esitellään projekti sekä lopputulos (kohta 9:50 ->) – Mechanical 7 Segment Display Clock Using An Arduino & 28 Servos:
Wikipedia kertoo tämän tyyppisen näytön historiasta seuraavaa:
Ensimmäinen 7-osainen patentoitiin jo vuonna 1903 (Yhdysvaltain patentti 1,126,641), kun Carl Kinsley keksi menetelmän, jolla lähetettiin kirjaimia ja numeroita telegraafisesti, ja tulostettiin ne nauhalle 7-osaisessa muodossa. Vuonna 1908 F. W. Wood keksi 8-osaisen näytön, jossa käytettiin vinoviivaa luvun 4 esittämiseen (Yhdysvaltain patentti 974,943). Hehkulampuin valaistua 7-osaista näyttöä käytettiin erään voimalaitoksen pannuhuoneen merkinantotaulussa vuonna 1910.[10] Niitä käytettiin myös näyttämään valittu puhelinnumero puhelinoperaattoreille, kun oltiin siirtymässä käsikäyttöisistä puhelinvaihteista automaattisiin.[11]”
Muut yleiset ositetut näytöt ovat: 7-osainen, 9-osainen, 14-osainen sekä 16-osainen. Mitä enemmän osia, sitä tarkempi ja laajempi merkkivalikoima. 7-osaisessa on 128 eri tilaa. Monesti on nähty elektroniikkaa, jossa tällä on helposti toteutettu kaikki aakkosetkin.
Servo-segmentti-kello-projektin tee-se-itse-ohjeet löytyvät Instructablesista: Mechanical Seven Segment Display Clock.
Mukana osalista sekä tarvittava arduinokoodit. Olisihan tuollainen hauska omistaa. Ei nyt vain tällä hetkellä ole aikaa lähteä askartelemaan.


Lähde: Instructables: Mechanical Seven Segment Display Clock
Vastaa