Moni tuntee nykyään mikä on enigma-salauskone. Näin ei kuitenkaan ollut esimerkiksi 2000-luvun alussa ja allekirjoittanut opiskeli yliopistolla tietojenkäsittelyssä että Turingin kone oli ainoastaan Alan Turingin teoria kuinka rakentaa tietokone (digital computer = ”numeerinen laskija”). Nykyään mm. elokuvien kautta tiedetään varsin yleisesti että Enigma oli natsien salauskone, jonka Alan Turing mursi ideoimalla ensimmäisen tunnetun tietokoneen.
Samaisen Turingin koneen periaatetta on käytetty tietokoneiden kehityksessä sittemmin. Vielä kun saadaan selville mitä Turing oli kehittämässä ennen kuolemaansa, niin ympyrä sulkeutuu. Tästä on tällä hetkellä vain spekulointia.
Enigma on saksalainen salauksen taidonnäyte. Pohjalla on yksinkertainen periaate vaihtaa aakkosten kirjaimet toisiksi. Eli jokaista aakkosta saadaan vastaamaan toinen aakkonen. Kun tämä tehdään useaan kertaa peräkkäin erilaisilla esiasetuksilla, syntyy enigma-laitteesta yhteensä 1054560 erilaista vaihtoehtoa yhdelle koodatulle aakkoselle.
Teknisesti salaus toteutetaan sähköisesti reitittämällä kirjaimet toisiksi useamman kerran. Koneessa on kiinteästi 3 pyörää, joilla jokaisella on 26 asentoa. Pyöriä on olemassa 8 erilaista. Maa- ja ilmavoimilla oli käytössä 5kpl (merivoimilla 8). Tällöin kun koneeseen valitut pyörät antavat 26 x 26 x 26 = 17576 mahdollisuutta, lisäksi on laskettava viidestä valitut pyörät. Ensimmäiseen pyöräloveen asetetaan yksi eli valitaan viidestä, seuraavaan valitaan neljästä, viimeiseen kolmesta: 5 x 4 x 3 = 60.
Näin pääsemme lopputulokseen: 17576 x 60 = 1054560.
Oheisella videolla esitellään hienoin animoinnein kuinka Enigma toimii – How did the Enigma Machine work?
Jos Imitation Game -elokuvaan on uskominen, niin osana ratkaisua oli tietyt toistuvat lauseet viesteissä. Eri salausasetukset vaihdettiin Saksassa päivittäin, joten käsivoimin ei kyetty koskaan avaamaan koodia. Nykyään salausmenetelmät ovat monimutkaistuneet sitä mukaan kun koodinmurtolaitteistot – tietokoneet – ovat tulleet tehokkaammiksi.
Nykyään internetin aikakautena voi testata enigma-salausta ns. online. Sivustolla Cryptii voi valita enigma-mallin sekä salausasetukset ja kryptata minkä tahansa kirjoittamansa tekstin. Sivusto on melko hauska siitä, että siellä on myös muita kryptausmenetelmiä, joita voi kokeilla. Enigma-koneen toiminta löytyy hyvin esiteltynä Hackadayn sivuilta: The enigma enigma: how the enigma machine worked.
The Imitation Game : Alan Turing Cracked the Enigma Code
Vastaa